Opvoeden tot aandacht als ontvankelijkheid voor de waarheid - van Crombrugge, Hans (Handelingen: Tijdschrift voor Praktische Theologie en Religiewetenschap, 2025)
In onderwijs willen we leerlingen boeien. Dit wil zeggen dat we hun aandacht willen trekken zonder hun vrijheid teniet te doen. Wat meer is: we willen hen juist in hun vrijheid vormen en verder laten groeien door hen te boeien. In dergelijk onderwijs staan niet (alleen) de behoeften van de leerlingen centraal en wordt de wereld niet alleen aan bod gebracht als iets wat tegemoetkomt aan die behoeften. In opvoedend onderwijs gaat het om de werkelijkheid van de wereld: niet alleen en zozeer de behoeften van het ‘ik’ moeten ontplooid worden, maar ook en vooral willen we leerlingen de waarheid van de wereld laten ontdekken. Hierbij gaan we ervan uit dat de mens meer mens kan worden in ontmoeting met de waarheid.