Casus 5 - Op zoek naar zin op zondagmorgen - de Roest, Henk (Handelingen: Tijdschrift voor Praktische Theologie en Religiewetenschap, 2015)
Dat ‘we’ op zondagmorgen op zes verschillende plekken in de stad, min of meer hetzelfde aanbieden tussen 10.00 en 11.00, wordt als een gemiste kans gezien. Tegelijk is er onder sommige kerkelijk betrokkenen behoefte om zondagsvieringen anders in te vullen, met meer ruimte voor inbreng van de deelnemers. In het team van predikanten wordt daarom besloten om na te denken over alternatieven. Het lukt om een groepje te vormen, dat na wil denken over mogelijkheden om met een initiatief te komen dat aan deze wensen tegemoet komt. Als doelgroep wordt geformuleerd: mensen die op zoek zijn naar bezieling en inspiratie, zin en verdieping, maar die dit niet (meer) vinden in de reguliere kerkdienst. Na de nodige voorbereidende en verkennende gesprekken, ontwikkelt zich de volgende opzet. We willen bijeenkomsten organiseren op zondagmorgen, min of meer onder kerktijd, als een bewust gezochte tegenhanger of alternatief voor een gewone kerkdienst. Tegelijk willen we nadrukkelijk het verschil met de klassieke kerkdienst handhaven. Er wordt geen preek gehouden, er is geen liturgie, geen gebed, zegen of samenzang. Het thema staat centraal, waarbij nadrukkelijk ruimte wordt gemaakt voor eigen inbreng van de deelnemers.