Regeren of Faciliteren? - Dingemans, Gijs (Handelingen: Tijdschrift voor Praktische Theologie en Religiewetenschap, 2011)
Wij zijn opgevoed met het beeld van een almachtige God die de wereld - misschien op een verborgen wijze - bestuurt en als een wijze, rechtvaardige en tegelijk barmhartige Koning regeert. Maar sinds de mens bezig is - triomfantelijk of noodgedwongen - de regie over het leven over te nemen en we steeds meer beseffen, dat we afhankelijk zijn van toevallige natuurconstellaties en ambivalente menselijke beslissingen en handelingen, moeten we ook de vooronderstelling van een regerende God heroverwegen.