Wat we willen is niet altijd wat we nodig hebben: Over het verstaan van de sociale en spirituele dimensies van behoeften in de palliatieve zorg - Lormans, Tom (Handelingen: Tijdschrift voor Praktische Theologie en Religiewetenschap, 2025)
Over het verstaan van de sociale en spirituele dimensies van behoeften in de palliatieve zorg “When you get what you want, but not what you need”. Deze zin uit het nummer Fix You van Coldplay is niet zomaar een poëtische titel. Het is een spanningsveld binnen de Nederlandse palliatieve zorg en het uitgangspunt voor het proefschrift van Tom Lormans. Zijn promotieonderzoek aan het UMC Utrecht laat zien dat het Utrecht Symptoom Dagboek – 4 Dimensioneel (USD- 4D) een valide en geschikt instrument voor patiënten is om aan te kunnen geven hoe het met hen gaat en wat ze nodig hebben binnen de vier dimensies van palliatieve zorg: fysiek, psychisch, sociaal en spiritueel. Gebruik van het USD-4D verbetert de communicatie tussen patiënten en zorgverleners en maakt de zorg persoonlijker en betekenisvoller.