Contemplatief luisteren in morele kwesties: Principes en methode beschreven - de Groot, Jack; van Hoek, Marline (Handelingen: Tijdschrift voor Praktische Theologie en Religiewetenschap, 2018)
In het begeleiden van cliënten die voor moeilijke keuzes staan in de gezondheidszorg: vragen over leven en dood, gepaste behandeling of orgaandonatie is morele counseling een goed gespreksmodel, is de ervaring van de auteurs. Morele counseling is ook buiten de gezondheidszorg in te zetten, wanneer cliënten zich hardop afvragen wat het goede is om te doe (prospectief) en of hun handelen vanuit dit moment gezien goed is geweest (retrospectief).