Casus 4 - Grenzen aan de gastvrijheid? - Dane, Harm (Handelingen: Tijdschrift voor Praktische Theologie en Religiewetenschap, 2015)
De protestantse gemeente is klein en grijs; ze leeft, net als heel het eiland, van de gasten van de wal. Omdat het eiland als het ware uitnodigt tot contemplatie en bezinning, mede door de prachtige natuur vlak om het dorp en de kerk heen, worden vele bezoekers gestimuleerd tot allerlei meditatieve activiteiten en oude en nieuwe vormen van spiritualiteit. Er is een grote diversiteit onder de bezoekers van de kerkdiensten.‘Gastvrijheid’ is in de afgelopen jaren een sleutelwoord geworden. Langs die weg zoek ik naar nieuwe vormen van contact met mensen die weinig met de kerk (meer) hebben. De laatste tijd loop ik echter tegen de grenzen aan van de gastvrijheid en blijkt de dienstbaarheid waartoe ik in staat ben, toch niet onvoorwaardelijk te zijn.