De stad is te complex voor geïsoleerd kerkleiderschap: Een pleidooi voor verbondenheid in stadsnetwerken - Brinksma, Piet (Handelingen: Tijdschrift voor Praktische Theologie en Religiewetenschap, 2025)
Complexe kerkelijke landschappen zijn al langer onderwerp van onderzoek, vooral in de context van de stad. De vele fysieke en virtuele verbindingen in de stad, samen met een veelheid aan kerken en initiatieven, hebben in veel steden tot een netwerk van samenwerkende kerken en organisaties geleid. Piet Brinksma verkent de uitdagingen van stadsnetwerken voor leidinggeven in kerken en andere organisaties. Hij ondersteunt dat vanuit een missionaire visie voor samen kerkzijn in de stad. Uit zijn onderzoek en beschrijving blijkt dat leiderschap dat de eigen organisatie overstijgt weliswaar een grote uitdaging is, maar veel kansen en voordelen biedt. Deze bijdrage staat vol met concrete tips over deze netwerkende, verbindende vormen van leiderschap.