Navigeren door onbekend land: Sensemaking als waardevolle kwaliteit voor kerkelijk leiderschap - de Jonge, Annemiek (Handelingen: Tijdschrift voor Praktische Theologie en Religiewetenschap, 2025)
Als de bakens zo sterk verschuiven, is het lastig te bepalen wat belangrijk is, waar we ons voor moeten inzetten. Waarmee krijgt het leven, ook het geloofsleven, samenhang en betekenis? Een belangrijk aspect van leiderschap ligt daarmee in het narratieve. Welke betekenis heeft ons geestelijk leven in onze tijd? Welke betekenis hebben we nog als kerk? Annemiek de Jonge laat zien hoe de dimensie van betekenisgeving – ze gebruikt het Engelse “sensemaking” – onze manier van leiderschap diepgaand beïnvloedt. Leiders zijn dan niet zozeer strategische visionairs (vanuit een “causation-frame”) maar interpreterende gidsen (vanuit een “effectuation-frame”).