Casus 7 - Een bed bezet houden (Handelingen: Tijdschrift voor Praktische Theologie en Religiewetenschap, 2013)
Een man van Marokkaanse afkomst lag op de afdeling. Als het bezoekuur was, kwamen er veel familieleden op bezoek. Dit stoorde de andere mensen die bij hem op de zaal lagen. Nu waren deze familieleden ook nog eens niet weg te krijgen als het bezoekuur afgelopen was. De verpleging had al een afspraak met de beveiliging gemaakt dat deze de familie zouden komen ophalen van de zaal en ze het ziekenhuis uit zouden sturen. Door de vele familie die op bezoek kwam en zoveel oproer veroorzaakte, werd de goede zorg voor de patiënt in kwestie belet (deze had duidelijk rust nodig) en ook die van de andere patiënten op de zaal. Daarnaast moesten verpleegkundigen hier veel energie in steken, waardoor zij (op de momenten van bezoekuur) minder energie en tijd voor andere patiënten hadden. Ook had de patiënt geen goede verzekering, waardoor deze zo kort mogelijk in het ziekenhuis moest verblijven en dan terug naar Marokko zou gaan. Echter, de familie loog dat zij geen ticket konden krijgen voor de eerstvolgende dagen, en boekten een later ticket. Zij wilden per se dat de patiënt in het ziekenhuis zou verblijven tot deze naar Marokko kon vliegen. Maar dan zou deze patiënt (die in dit ziekenhuis uitbehandeld was) een bed bezet houden dat een andere patiënt mogelijk goed gebruiken kon. De verpleegkundige die mij dit vertelde, gaf aan zich bij de situatie niet lekker te voelen; het wrong met haar eigen normen en waarden. Zo had een patiënt die bij meneer op de afdeling verbleven had, na haar verblijf nog naar het ziekenhuis gebeld om haar excuses aan te bieden voor haar gedrag (mogelijk had zij niet prettig gereageerd op het vele bezoek op haar kamer). De verpleegkundige voelde zich rot door dit telefoontje – de vrouw had immers niks verkeerd gedaan, maar de familie van de mannelijke patiënt wel. Hierom verzekerde zij de vrouw ervan dat zij niets fout had gedaan. De situatie van meneer en zijn familie ging hierdoor nog meer bij haar wringen. Wat moesten zij hiermee?