Literatuurbericht godsdienstsociologie 2008-2013 - de Hart, Joep (Handelingen: Tijdschrift voor Praktische Theologie en Religiewetenschap, 2013)
Het is uiteraard ondoenlijk om in één aflevering van deze rubriek alle publicaties te bespreken die de afgelopen plusminus 5 jaar op het terrein van de godsdienstsociologie en aanpalende gebieden zijn verschenen. Een rigoureuze selectie is onvermijdelijk. Ik breng die aan door een concentratie op zes onderwerpen en op publicaties in boekvorm. Andere thema’s bewaren we voor een volgende keer, tijdschriftartikelen (en internetpublicaties) blijven hier buiten beschouwing. Dat geldt ook voor een groot aantal publicaties die zeker de moeite waard zijn, maar die toch eerder tot andere vakgebieden zoals de (praktische) theologie of (godsdienst)psychologie behoren. De zes gekozen onderwerpen zijn achtereenvolgens:algemene beschouwingen gewijd aan religie en godsdienstsociologische handboeken,internationaal vergelijkende studies naar religie, religie in historisch perspectief, studies vanuit het secularisatiedebat, studies gericht op de relaties tussen religie en sociaal kapitaal/civil society, studies naar afzonderlijke religieuze of kerkelijke stromingen. Na aldus heel wat vissen teruggeworpen te hebben in de publicatievijver, puilen onze netten nog altijd uit. Om niet te verzanden in eindeloze opsommingen, voeg ik de boeken per deelonderwerp hier en daar samen.