Inzendingen
Checklist ter voorbereiding van inzending
Als onderdeel van de inzendingsprocedure moeten auteurs verklaren dat hun inzending voldoet aan de volgende richtlijnen. Inzendingen kunnen geretourneerd worden als ze daar niet aan voldoen.- De inzending is niet eerder gepubliceerd en is ook niet in overweging bij een ander tijdschrift. Als de inzending een bewerking of vertaling is van een elders gepubliceerd artikel, dient dit op de titelpagina te worden vermeld.
- Alle coauteurs worden geacht in te stemmen met de inzending, beoordeling en publicatie.
- De inzending voldoet aan de vormeisen.
- De inzending bestaat uit twee losse bestanden: een geanonimiseerd artikel en een los voorblad met de auteursinformatie.
Artikelen
- Lengte: maximaal 2500 woorden, exclusief samenvatting; bij een systematische review is het maximaal aantal woorden 4000.
- Indeling artikel in de rubriek Onderzoeksartikel: titel en running title (= ingekorte titel, komt bovenaan pagina); gestructureerde samenvatting (Inleiding, Methode, Resultaten, Beschouwing; maximaal 200 woorden); inleiding; methode, inclusief een ethische paragraaf; resultaten; beschouwing (met afsluitende conclusie); literatuur; legenda van figuren; Engelse samenvatting.
- Indeling artikel in de rubrieken Analyse, State-of-the-art, Uit de praktijk, Richtlijnen, Praktijkwijzer, Mini-review: titel; korte, lopende samenvatting (maximaal 200 woorden); gevolgd door spaarzaam toegepaste kopjes, Engelse samenvatting.
- Aantal figuren en tabellen: maximaal 5.
- Aantal referenties: maximaal 40.
- Aantal trefwoorden: 3 tot 5 (gebruik geen termen die al in de titel voorkomen).
Proefschriftbespreking
Proefschrift
- Lengte bespreking proefschrift over onderwerp rond zorg voor jeugd: maximaal 950 woorden.
- Titel: ‘Proefschrift: <…NL-talige titel...>’ (liefst kort).
- ‘Running title’ (= ingekorte titel, komt bovenaan pagina).
- Vermeld de boekgegevens: titel, de auteur zoals vermeld op het omslag, naam en vestigingsplaats van de universiteit, de datum van promoveren, promotoren en copromotor(en), ISBN en een link naar het proefschrift, als volgt:
Titel: <...volledige Engelstalige titel...>
Thesis: <...naam en vestigingsplaats van de universiteit...>
Promotiedatum: ...................
Promotoren: <...namen + intialen + titulatuur ...>
Copromotor: <...namen + intialen + titulatuur ...>
ISBN: .....................
Link: bv. http://dspace.library.uu.nl/handle/1874/326437
- Bespreek het proefschrift aan de hand van de volgende vragen: ‘Wat waren het doel en de vraagstelling?’; ‘Hoe vond het onderzoek plaats?’; ‘Wat zijn de uitkomsten?’; ‘Wat is de meerwaarde/nieuwswaarde voor de JGZ-praktijk?’. Gebruik bij voorkeur een schrijfstijl die past bij een persbericht, en vermeld alleen de belangrijkste getallen.
- Geen literatuurverwijzingen.
- Voeg een afbeelding van het omslag van het proefschrift toe. Lever deze afbeelding ook apart aan in bestandsformaat: gif, tiff of jpeg (minimaal 300 dpi).
Boekbespreking/ Ingezonden reactie (= op artikel TJGZ)
Boekbespreking/ Ingezonden reactie (= op artikel TJGZ)
- Lengte: kort (= maximaal 425 woorden, 1 pagina) of lang (= maximaal 900 woorden, 2 pagina’s).
- Boekbespreking: Vermeld de boekgegevens: titel, de auteur(s) zoals vermeld op de omslag, naam en vestigingsplaats van de uitgever, druk, jaar van verschijnen, aantal pagina's, ISBN en prijs. Vermeld in het kort waarover het boek/artikel gaat. Beschrijf de doelstelling en de eventuele doelgroep, en beoordeel in hoeverre deze doelstelling wordt waargemaakt. Benoem de sterke en de zwakke punten van het gerecenseerde werk, oordeel over het relatieve belang vergeleken met wat er op het betreffende gebied reeds verschenen is. Indien in positieve of negatieve zin opmerkelijk: vermeld iets over taalgebruik, kwaliteit van de eventuele vertaling, lay-out, indeling, illustraties, literatuurverwijzingen en eventuele index. Besluit met een samenvattende opmerking.
- Ingezonden reactie: Vermeld titel, auteurs, en publicatiegegevens van het artikel in het TJGZ waarop wordt gereageerd. Zie verder als bij boekbespreking.
Auteursrecht verklaring
Open Science, preregistratie en data
Het Tijdschrift voor Jeugdgezondheidszorg vindt het belangrijk dat artikelen die gepubliceerd worden reproduceerbaar zijn. Auteurs worden daarom aangemoedigd om analyse codes (syntax, codeerschema’s voor kwalitatief onderzoek), output en stimulusmateriaal behorende bij de in het artikel gerapporteerde resultaten als bijlage bij het artikel toe te voegen of op een publiek toegankelijke repository te plaatsen. In lijn met de Nederlandse gedragscode wetenschappelijke integriteit worden auteurs ook aangemoedigd om, mits dit binnen de geldende privacy regelgeving en informed consent mogelijk is, hun data (kwantitatief en/of kwalitatief) ge(pseudo)anonimiseerd als bijlage toe te voegen aan het artikel of in een publiek toegankelijke repository te plaatsen. Het Tijdschrift voor Jeugdgezondheidszorg onderkent dat het publiek delen van data niet altijd mogelijk is. Auteurs worden in die gevallen verzocht om in het artikel een verklaring op te nemen waarin beschreven staat hoe de gebruikte data opvraagbaar zijn.
Auteursrechtverklaring
Auteurs die in het Tijdschrift voor Jeugdgezondheidszorg publiceren stemmen in met de volgende voorwaarden:
- a) Het Tijdschrift voor Jeugdgezondheidszorg stelt de inhoud van het gepubliceerde artikel onmiddellijk Open Access beschikbaar. Artikelen worden gepubliceerd onder de voorwaarden van de Creative Commons Attribution Non Commercial 4.0 International licentie (CC BY NC 4.0). De auteurs behouden het copyright en geven het journal het recht om als eerste het werk te publiceren onder een CC BY NC 4.0 licentie. Deze licentie geeft anderen het recht om de inhoud zoals gepubliceerd in Tijdschrift voor Jeugdgezondheidszorgte gebruiken en te delen, ook voor commerciële doeleinden, onder de voorwaarde dat naar het originele werk en dit journal wordt gerefereerd.
- b) Het is auteurs toegestaan om separate, additionele contractuele overeenkomsten aan te gaan voor de niet-exclusieve versie zoals gepubliceerd inhet Tijdschrift voor Jeugdgezondheidszorg (bijvoorbeeld publicatie in een repository van de instelling, of publicatie in een boek), met een referentie naar de originele publicatie in dit journal.
- c) Het is auteurs toegestaan om hun werk online te publiceren (bijv. In een repository of eigen website) voorafgaand en gedurende het submissieproces. Auteurs worden aangemoedigd om hun werk te uploaden naar de repository van hun instelling.
Privacy verklaring
Namen en e-mailadressen die in dit tijdschrift worden ingevoerd, zullen alleen worden gebruikt voor de in dit tijdschrift genoemde doeleinden. Ze zullen niet worden gebruikt voor andere doeleinden of door andere partijen