Geen fris is zo fris als *melk is

Auteur(s)

  • Amber Striekwold Auteur

DOI:

https://doi.org/10.65245/vpkvas40

Samenvatting

Op 31 maart las ik het volgende bericht op de NOS: ‘Belasting op haver- en rijstmelk, niet op koemelk en chocolademelk’.1 De belasting op frisdranken gaat omhoog en vanaf 2024 zullen plantaardige melkalternatieven daar ook onder vallen. Daar schrokken ik en mijn portemonnee van. Ik zal maar meteen kleur bekennen: ik ben een havermelkdrinker. Deels vanwege dierenwelzijn en milieu, maar vooral omdat ik al van jongs af aan dierlijke zuivelproducten niet goed kan verdragen. Ik ken dus mijn weg in de alternatieve zuivelsector en was enorm blij met de innovaties de afgelopen tien jaar: de (ongezoete) sojamelk bleef toch een acquired taste.

Biografie auteur

  • Amber Striekwold

    Amber Striekwold is historicus en doet momenteel promotieonderzoek naar hoe kritieken op, en alternatieven voor, het naoorlogse industriële voedselsysteem het agri-foodlandschap mede heeft en -productie zal de lens zijn waardoor ze deze vraag gaat beantwoorden. Ze neemt daarbij de hele keten mee: van stal, naar slachthuis tot supermarkt. Het onderzoek wordt gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Ze is in brede zin geïnteresseerd in voeding-, landbouw-, en milieugeschiedenis.

Downloads

Gepubliceerd

2025-05-22

Nummer

Sectie

Opiniestukken

Citeerhulp

Striekwold, A. (2025). Geen fris is zo fris als *melk is. Skript Historisch Tijdschrift, 45(2), 30-33. https://doi.org/10.65245/vpkvas40