The war on hummus

Culinaire toe-eigening in de context van Israëlisch vestigingskolonialisme

Auteur(s)

  • Lindy Dubben Auteur

DOI:

https://doi.org/10.65245/0j3twb84

Samenvatting

In 2008 brak het Israëlisch Amerikaanse bedrijf Tzabar het Guinness World Record voor het serveren van het grootste bord hummus ooit. Dit leidde tot verontwaardiging in de Arabische wereld, gezien het beschouwd werd als de zoveelste poging van Israël om traditionele Midden-Oosterse gerechten als Israëlisch te verkopen in Europa en Amerika. Libanon reageerde op deze actie met het maken van een bord hummus dat meer dan 2000 kilogram woog, waarmee het een nieuw wereldrecord claimde. Deze gebeurtenissen worden ook wel The Hummus Wars genoemd en ze illustreren bij uitstek de bredere strijd om nationale identiteit, authenticiteit en (culinair) erfgoed die de grondslag vormen van het Arabisch-Israëlisch conflict.

Biografie auteur

  • Lindy Dubben

    Lindy Dubben heeft een bachelor in International Relations en in Midden-Oostenstudies. Haar interesse gaat uit naar (gedwongen) migratie en vluchtelingenwerk, waarover ze nu vanuit Egypte een master volgt

Downloads

Gepubliceerd

2025-05-22

Nummer

Sectie

Columns

Citeerhulp

Dubben, L. (2025). The war on hummus: Culinaire toe-eigening in de context van Israëlisch vestigingskolonialisme. Skript Historisch Tijdschrift, 46(4), 58-60. https://doi.org/10.65245/0j3twb84